Onderwijsbronnen openen

Welkom bij de Open Education Resources van de Centra voor Duurzaam Ondernemen.

Het grootste potentieel voor impact ligt in uw vermogen om de mensen om u heen te beïnvloeden

We hebben allemaal een rol te spelen in de overgang naar een duurzamere economie, hoe groot of klein onze individuele impact ook is. Het mkb vertegenwoordigt 99% van alle bedrijven in de EU en is goed voor meer dan de helft van het Europese bbp. De impact die ieder van ons kan hebben, wordt vermenigvuldigd als we de mensen om ons heen meenemen op de reis.

Het Sustainable Futures for Enterprise Centres Climate-Action Business Curriculum is speciaal ontworpen voor kleine bedrijven in het netwerk van Europese bedrijvencentra. De middelen ontmoeten KMO’s waar ze zijn en inspireren hen om onmiddellijk actie te ondernemen met gemakkelijk te implementeren veranderingen.

Onze open onderwijsmiddelen bestaan uit 6 modules en een facilitatorhandleiding

Module 1: Inleiding tot duurzaam ondernemen

Deze module schetst het kader voor de rest van de cursus, introduceert duurzaam ondernemen en schetst de theoretische achtergrond voor KMO’s om aan hun reis te beginnen.

Module 2: Duurzame strategie

Om veranderingen succesvol door te voeren, moeten beslissingen worden genomen. In de tweede module leggen we de nadruk op het stellen van prioriteiten en het plannen van de toekomst door het opstellen van een eerste duurzaamheidsstrategie.

Module 3: Een duurzame kantoorhouding bevorderen

Module 3 gaat in op het doorvoeren van veranderingen in uw bedrijfscultuur en kleine stappen die u op kantoor kunt zetten om uw impact op het milieu te verminderen en uw kansen op succes te vergroten.

Module 4: Duurzame inkoop en leveringsketens

Het grootste deel van de CO2-voetafdruk van bedrijven is afkomstig van indirecte emissies. In deze module bespreken we het belang van duurzaam inkopen en hoe een bedrijf kan beginnen met zijn eerste duurzame inkoopstrategie.

Module 5: Vergroening van uw product of dienst

In deze module bespreken we duurzame bedrijfsmodellen en geven we enkele tips over hoe bedrijven kunnen beginnen met het ontwikkelen van groenere opties voor hun doelmarkt door zich bezig te houden met onderwerpen als de circulaire economie.

Module 6: Relaties opbouwen en samenwerken voor succes

De overgang naar een duurzamer bedrijfsmodel vereist veel innovatie en toewijding, vooral voor kleine bedrijven met beperkte middelen. In deze module bekijken we hoe we samenwerking kunnen gebruiken om enkele van de barrières voor het creëren van een duurzamer systeem te overwinnen.

Trainershandleiding

De trainersgids wordt gebruikt als aanvulling op de modules en is speciaal ontworpen voor bedrijfsadviseurs, mentoren en opleiders om het Climate Action Business Curriculum aan te bieden aan KMO’s uit ondernemingscentra.

Gids downloaden